Van het pad af

Onlangs zat ik bij een interessante discussie tussen de commercieel directeur en het hoofd P&O van een gerenommeerde ICT-dienstverlener. Het ging over het aannemen van een nieuwe key-accountmanager voor hun activiteiten in Scandinavië.

Door een externe recruiter was een kandidaat aangedragen die volgens het hoofd P&O niet geschikt was voor de functie. Belangrijkste redenen: geen HBO opleiding en gebrek aan ervaring. De commercieel directeur wilde hem juist wel in dienst nemen. De kandidaat had namelijk aantoonbare resultaten geboekt bij zijn vorige werkgever én beschikte volgens de directeur over de juiste houding om van deze job een succes te maken.

Voet bij stuk
Het was een discussie waar de vonken vanaf sprongen! Het hoofd P&O bleef echter voet bij stuk houden: ‘Deze man heeft geen HBO opleiding en hij komt dus niet in aanmerking voor de functie’, herhaalde zij.

Buiten het feit dat ik van mening ben dat uiteindelijk de commercieel directeur zelf besluit wie hij wel of niet aanneemt, schrok ik van de argumenten van het hoofd P&O.

Verdwalen
Want uiteindelijk doet ervaring of opleiding er niet zoveel toe. Kijk maar naar de Shetland pony’s bij het ponypark Slagharen. Die hebben heel veel ervaring in het aflopen van de rondjes. Maar zodra ze van het pad af moeten, zullen ze hopeloos verdwalen.

Je moet jezelf dus altijd afvragen: kan deze kandidaat de taak aan en zal hij of zij de gewenste resultaten behalen? Die vraag kun je niet alleen afvinken op de gevolgde opleiding maar vooral op talent en competenties.

Incompetent of 100% geschikt
Er zijn heel veel hoog opgeleide mensen die volslagen incompetent zijn. Net zoals er mensen zijn die misschien niet de juiste opleiding hebben, maar 100% geschikt zijn voor de job.

Uiteindelijk besliste de commercieel directeur dan ook in het voordeel van de kandidaat. Van wat ik heb begrepen doet hij het geweldig. Ik vermoed dat het hoofd P&O nog wel even achter haar oren krabt. Stof tot nadenken!

© Robin van Lohuizen