De Vijf Grootste Frustraties Van Ondernemers

Ondernemen is een prachtig vak: deze opmerking komt vaak voorbij tijdens Chef's Table met ondernemers. Op een mooie lokatie, genietend van een goed glas wijn praten we over elkaars werk en waar we tegenaanlopen. En wat ik dan vaak hoor is dit: ‘Ik dacht dat ik de enige was die hier mee worstelt!’. Niets blijkt minder waar, want élke ondernemer loopt tegen exact dezelfde zaken aan. Dit zijn de vijf meest voorkomende frustraties die blijven terugkomen aan de Chef’s Table.
 
GEEN GRIP OP DE TENT. De waan van de dag, je kent het wel. Goede voornemens genoeg, maar je wordt overspoeld door allerlei zaken die allemaal heelbelangrijkzijn, waardoor je niet toekomt aan wat je eigenlijk van plan was. De markt beweegt snel in een bepaalde richting en je hebt het gevoel dat je er achteraan holt. Het bedrijf glipt door je vingers, je loopt continu achter de feiten aan. In plaats van dat je áán je bedrijf werkt, werk je in je bedrijf.
 
MENSEN. Of het nu gaat om klanten, medewerkers, leveranciers of partners, ze lijken wel allemaal last van hetzelfde te hebben: ze luisteren niet, begrijpen je niet of komen hun afspraken niet na. Jullie zitten simpelweg niet op dezelfde lijn.
 
WINST. Om het maar even heel simpel te zeggen, het is gewoon niet genoeg. 
 
HET PLAFOND. De groei is gestopt. Wat je ook doet, niets helpt om je bedrijf naar de volgende fase krijgen. Je hebt geen idee wat je moet doen en je bent onzeker. Je ziet door de bomen het bos niet meer.
 
NIETS WERKT, DE MAGIE IS WEG. Je hebt al van alles geprobeerd om de huidige status quo te doorbreken. Sommige dingen hebben op de korte termijn resultaat gebracht maar het lukt je niet om échte veranderingen aan te brengen en te behouden. Het resultaat is dat zowel jij als je mensen nu sceptisch zijn als het gaat om nieuwe initiatieven.
 
WAT NU? Het klinkt als een open deur maar als je structuur en duidelijkheid aanbrengt, gaat het gegarandeerd weer stromen. Veel zaken zijn de in de loop van de tijd zo gegroeid en passen niet meer bij de huidige situatie. Er is vaak geen visie, of de visie is niet bij iedereen bekend. Mensen zitten niet op de juiste plek. Processen zijn niet bekend of worden niet gevolgd. Het ontbreekt aan heldere doelen die je wekelijks meet en in openheid met elkaar bespreekt. 

EEN BELANGRIJKE RANDVOORWAARDE. Door het aanbrengen van structuur en duidelijkheid neem je eigenlijk alle excuses weg. Niks geen ‘ge-ja-maar’ meer, maar meer grip en minder stress. Je werkt weer met plezier aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf. Er is echter wel één belangrijke randvoorwaarde. Wil jij, als directeur van jouw bedrijf, hier écht voor gaan? Dit proces vraagt namelijk om heldere communicatie en de discipline om zelf het goede voorbeeld te geven en het nieuwe gewenste gedrag te stimuleren en te belonen. En dat is niet altijd even makkelijk. De verandering begint bij jou. Durf je het aan? 

© 2018 Robin van Lohuizen

Wil je regelmatig updates in je mailbox ontvangen?