Groei = kiezen

Ondernemende mensen hebben van nature de neiging om zoveel mogelijk opties open te houden. Hoe meer opties, des te meer kansen zou je zeggen. Toch?

Niets is voor niemand
Maar in de praktijk gaat die vlieger vaak niet op. Integendeel zelfs. Succesvolle mensen en bedrijven hebben juist met elkaar gemeen dat ze keuzes durven maken. Wat je niet doet is minstens zo belangrijk als wat je wel doet. Zo kun je met je aanbod van producten of diensten onmogelijk ‘alles voor iedereen’ zijn. Meestal eindig je dan als ‘niets voor niemand’.

Focus leidt tot resultaat
Wie keuzes maakt, gaat focussen. Je gaat je tijd, geld en talent concentreren. Dat leidt tot zichtbaar resultaat en stimuleert je om op de ingeslagen weg door te gaan. Je wordt beter en succesvoller in wat je doet en hoe je dat doet. Omgekeerd kun je gemakkelijk bedenken wat er gebeurt als je je tijd, geld en talent moet versnipperen over verschillende doelen of bezigheden… Juist.

Slechts 10 zitplaatsen en drie Michelinsterren.
Verscholen in de metro van Tokio ligt een klein restaurant met slechts 10 zitplaatsen met gerechten van 300 dollar . Bezoekers moeten maanden van tevoren reserveren om een plekje te bemachtigen. Het wordt dan ook gerund door de beste sushi-chef ter wereld, Jiro Ono. Het kleine restaurant is het eerste in zijn soort met drie Michelinsterren. De documentaire Jiro Dreams of Sushi volgt de 85 jarige Ono die er al zijn hele leven van droomt ooit de perfecte sushi te maken.

Maar welke keuzes doen ertoe? En hoe kom je tot een goede beslissing?

© Robin van Lohuizen

Wil je regelmatig updates in je mailbox ontvangen?