Minder is meer

Als ondernemer ben je druk bezig om samen met je team de targets te realiseren. Iedereen werkt hard. Er zijn veel marketingcampagnes, bel-acties, klantbezoeken, trainingen, social media, e-mails enzovoort. En het gaat maar door, dag in, dag uit…

Aan het einde van de week ben je uitgeput en de resultaten zijn vaak niet echt om over naar huis te schrijven. Het kost je steeds meer moeite om het overzicht te houden, de juiste prioriteiten te stellen en je mensen te motiveren.

Ik ben er daarom zelf grote voorstander van om de zaken eens op een andere manier te bekijken.

Want doe je wel de juiste dingen? En is dat de juiste manier? Word je er beter van of verlies je veel energie?

Wat als… je gewoon eens minder zou doen?

Neem afscheid van je klanten
Wist je dat maar 20% van jouw klanten verantwoordelijk is voor je omzet en winst. Hoeveel klanten zijn dat eigenlijk? En die andere 80% dan, wat leveren ze je op en hoeveel (energie) kosten ze eigenlijk?

Tip: Neem elk jaar afscheid van 15% van je minst rendabele klanten. Vaak levert je dit bergen geld én energie op die je direct kunt weer investeren!

Minder verkoopkanalen
Social media kanalen, mensen in het veld, pop-up stores, mobiele devices… Nieuwe verkoopkanalen schieten als paddenstoelen uit de grond. Je kunt echter niet overal op inzetten en overal succesvol in zijn.

Breng maar eens in kaart wat je aan geld en energie kwijt bent en wat het je daadwerkelijk oplevert. Ik weet zeker dat je schrikt. Focus je daarom op de drie belangrijkste verkoopkanalen waarmee je je klanten bedient. Richt deze kanalen optimaal in en blijf dit continu bijstellen.

Minder échte prioriteiten
Alles en iedereen heeft haast en alles heeft voorrang. Onzin! Bepaal elke maand, elke week en elke dag de drie belangrijkste zaken die je écht afgehandeld moet hebben. Uiteindelijk brengen die je dichter naar je uiteindelijke doel.

Vier voordelen van minder doen
1. Je bereikt meer
2. Het is leuker
3. Je creëert tijd voor belangrijke zaken
4. En je weet weer wat je prioriteiten zijn
 

© Robin van Lohuizen

Wil je regelmatig updates in je mailbox ontvangen?