Stop met klanten

Ik schreef er al eens eerder over: het 80/20 denken levert je veel voordeel op. Als je bijvoorbeeld elk jaar afscheid neemt van van je minst rendabele klanten, dan hou je meer tijd en geld over om je te richten op je beste klanten. Klinkt logisch, toch?

Je minst rendabele klanten kosten immers een hoop energie en leveren daardoor nauwelijks een positieve bijdrage aan het bedrijfsresultaat. Laat in ieder geval 10% van deze ‘non-performers’ weten dat je je strategie hebt aangepast, zodat het helder is dat je geen waarde voor ze kunt toevoegen. Jouw minst rendabele klant is misschien iemand anders zijn beste klant, dus je creëert eigenlijk een win-win situatie.

Intern heb je ook slechte performers
Deze regel is zelfs van toepassing op je eigen salesforce! Neem elk jaar afscheid van 10% van de slechtste accountmanagers in je bedrijf. Niet leuk, wel nuttig. Het is niet zo dat het slechte medewerkers zijn, of dat ze niet goed zijn in hun vak, maar als het laten ‘werken’ van de samenwerking te veel tijd en energie kost, dan wordt uiteindelijk niemand daar blij van.

Focus je op de top-performers
Als je afscheid neemt van niet werkende relaties, zowel intern als extern, kun je je focussen op de top-performers. Intern heeft dat tot gevolg dat je team steeds beter wordt en extern kun je de juiste klanten alle aandacht geven.

Zoals Richard Koch, schrijver van het boek ‘Het 80/20 Principe’, terecht zegt: ‘De paar dingen die geweldig gaan moet je identificieren, cultiveren, koesteren en vervolgens vermenigvuldigen.’

© Robin van Lohuizen

Wil je regelmatig updates in je mailbox ontvangen?