Top bereikt

Ik ben net terug van een geweldig avontuur. Samen met een groep van zes medeklimmers, vier gidsen en 24 dragers hebben we de top van de Kilimanjaro bereikt. Het afgelopen jaar stond voor mij dan ook in het teken van trainen. En nu ik terugkijk, heb ik drie belangrijke lessen geleerd. Ik deel ze graag met je.

1. Stel jezelf een doel
Eind 2013 besloot ik dat ik veel fitter wilde worden. Ik begon met trainen en liet mij daarbij coachen door een personal trainer. Ik trainde drie keer per week. Elke maandag, woensdag en vrijdag begon de dag met een training om zes uur ‘s morgens. Daarnaast liep ik nog twee keer per week om kilometers in mijn benen te krijgen. Omdat ik een stok achter de deur had in de vorm van mijn trainer, bleef ik doorzetten om mijn doel te behalen. Het was voor mij dé manier om uit bed te komen en vol te houden tijdens de trainingen. En mijn missie is geslaagd, ik ben enorm fit geworden. Sporten en gezonde voeding is nu een onderdeel van mijn dagelijkse ritme.

2. Leg je vast en betrek je omgeving
Toen ik had besloten om de Kilimanjaro te beklimmen, heb ik dat verteld aan mijn directe omgeving. De positieve reacties die ik terugkreeg, moedigden mij enorm aan. Door mijn voortgang te delen op social media, kreeg ik ook weer aanmoedigingen en tientallen ‘thumbs up’: en die steun helpt! Ik weet nog goed dat ik het tijdens de summit (de nacht naar de top toe) ontzettend zwaar had en dacht: ‘Wat doe ik hier in godsnaam?’ Even was ik bang dat ik op Facebook moest posten dat ik het niet had gehaald. Ik had het gevoel dat ik dan niet alleen mijzelf, maar ook de mensen die mij zo hadden aangemoedigd zou teleurstellen. Dat zorgde ervoor dat ik dacht: ‘Elke stap die je zet, brengt je weer een stap dichterbij de top. Kom op!’

3. Never stop exploring
Het beklimmen van de Kilimanjaro was voor mij een eenmalige onderneming, al had ik van tevoren bedacht om bij een succesvolle beklimming één van de andere zeven summits te beklimmen. Maar tijdens de reis besloot ik dat één klimavontuur wel voldoende was. Er is een wereld voor mij opengegaan waar ik mij het afgelopen jaar in heb verdiept. Of het nou om de weersomstandigheden ging of de materialen die je nodig hebt. Daarnaast heb ik bijzondere mensen ontmoet die ik anders nooit had leren kennen.

Het ontdekken is vooral écht mijn ding, dat geeft mij inspiratie en plezier. Ik heb daarom besloten om vanaf nu elk jaar een mooie uitdaging aan te gaan en mij te verdiepen in de wereld die daar achter schuilgaat. Bij deze: het volgende avontuur is het lopen van de Coolest Marathon on Earth. Ik ben al begonnen met het trainen, lezen en verdiepen in de achtergrond van de marathon!

© Robin van Lohuizen