View from the top met Frank Versteegh

‘De klant is je leraar’. Ik geef dat motto vaak mee aan de ondernemers en teams die ik coach. Zelf ben ik altijd op zoek naar nieuwe meningen, overtuigingen of learnings van collega’s uit het vak. Van klanten, concurrenten of de ‘oude rotten’.

Want van elkaar kun je leren. Hoe gaat iemand om met tegenslag? Wat is nou de belangrijkste succesfactor van een bedrijf? Ik heb verschillende mensen die ik respecteer en die hun strepen hebben verdiend op hun vakgebied, deze en andere vragen voorgelegd.

Frank Versteegh is piloot en kunstvlieger (aerobatics). Tussen 1982 en 1994 nam hij deel aan het Europees en Wereldkampioenschap kunstvliegen. Frank behoort tot de top vijf demonstratiepiloten van de wereld. Hij organiseert vliegshows en geeft lezingen over veiligheid, risicomanagement en persoonlijke verantwoordelijkheid. Een kort interview met deze gepassioneerde levenskunstenaar!

Waar word je enthousiast van op jouw vakgebied?
Ik kan blij worden van mensen die innoverend bezig zijn in de vliegerij. Wat dat betreft is de professionele vliegwereld een voorbeeld voor alle andere bedrijfstakken. Het ontbreken van de juiste attitude kan in vliegerij levensgevaarlijk zijn. In het bedrijfsleven is communicatie en durven innoveren net zo belangrijk.

Hoe ga jij om met tegenslagen?
De vertaling van het Griekse woord crisis is kans. Ik blijf daarin altijd optimistisch. De laatste tijd merk ik wel dat ik met enig medelijden naar de mensen kijk die de tegenslagen maar blijven veroorzaken, haha…

Waar denk je dat klanten op letten bij het kopen van een bepaald product of dienst?
Ik denk dat klanten vallen voor een positieve emotie. Echtheid. Als je niet oprecht bent, heeft een klant dat zo door. En dan ben je ze kwijt.

Wat is voor jou de belangrijkste succesfactor van elk bedrijf?
Passie. Zowel bij de medewerkers als bij de leidinggevenden. Passie werkt aanstekelijk! In het topmanagement worden vaak cijfers nagejaagd. ‘People management’ wordt jammer genoeg nog niet vaak genoeg onderkend als belangrijk instrument. Terwijl de mens toch echt centraal staat in elke organisatie.

Wat is jouw interpretatie van klantenservice?
Eerlijk zijn en fouten goed maken. Het is de uitdaging om van een ontevreden klant, je meest tevreden klant te maken. Helaas ontbreekt het hier nog vaak aan bij bedrijven. Die vinden klanten maar lastig. Onbegrijpelijk, het is je brood! Aldus Frank, Master of uncontrolled flight.

© Robin van Lohuizen